top of page
  • Instagram
  • Facebook
  • Youtube
  • X
  • TikTok
logo jk9

NEMECKÝ OVČIAK, AKO RODINNÝ PES: PREČO SA HODÍ AJ K DEŤOM?

Updated: Mar 18

V parku ležiaci nemecký ovčiak s malým chlapcom, ktorý mu nastavuje postroj Paw Patrol. Nemecký ovčiak je člen ich rodiny a toto plemeno sa k deťom náramne hodí.

Prečo je nemecký ovčiak ideálny ako rodinný pes, najmä pre rodiny s deťmi? Objavte úžasné vlastnosti tohto plemena a zistite, prečo je jedným z najpopulárnejších na svete. Rovnako sme pripravení zodpovedať aj vaše otázky. Rozhodnite sa pre nemeckého ovčiaka ešte dnes!

Často sa hovorí, že psy a deti sú spojené akousi neviditeľnou nitkou. Tuším, že jednou z príčin je to, že obe tieto skupiny sú plné energie a lásky k životu. Nemecký ovčiak je práve to pravé plemeno, ktoré dokáže udržať krok s nezastaviteľnou energiou detí. Veľmi ma zaujal príbeh Janka a jeho psíka Maxa, ktorý mi porozprávala Janková mama.

"Janko bol vždy veľmi energický a niekedy až príliš živý. Preto sme sa rozhodli, že by sa mu hodiť nejaký spoločník, ktorý by mu pomohol spáliť nadbytočnú energiu".

A tak sa do rodiny dostal Max, nemecký ovčiak, ktorý bol rovnako nadšený z behu a hrania, ako malý Janko. Práve ich vzájomná energia a chuť do života ich spojila a stali sa nerozlučnými priateľmi. 

Nemecké ovčiaky sú navyše veľmi ochranné a verné, čo je ďalším dôvodom, prečo sú skvelé pre deti. Často sa stávajú akýmsi strážcom, ktorý je vždy pripravený chrániť svoju rodinu. A to neplatí len v prípade fyzickej ochrany. Nemecké ovčiaky sú mimoriadne citlivé a empatické bytosti, ktoré dokážu rozpoznať zmeny v náladách svojich ľudských spoločníkov a reagovať na nich. 

"Stalo sa, že Janko došiel domov nahnevaný z futbalu, lebo prehrali, alebo dostal horšiu známku v škole...To bolo prvé, že Max k nemu pribehol, položil si hlavu na jeho kolená a len tak tam sedel a pozoroval Janka, kým sa necítil lepšie".

Tieto jemné gestá dokážu vytvoriť silné väzby medzi deťmi a ich psími spoločníkmi. Na záver by som rada zdôraznila, že nemecké ovčiaky sú tiež veľmi radi trénujúce a inteligentné. To znamená, že dokážu naučiť deti zodpovednosti a disciplíne. Starostlivosť o psa, ako je nemecký ovčiak, je záväzok, ktorý deti naučí, aké je to mať zodpovednosť za živú bytosť. Preto je nemecký ovčiak skutočne výborným rodinným psom, ktorý ponúka nielen spoločnosť a ochranu, ale aj príležitosť naučiť sa niečo nové. Ako vidíme na Jankovom príklade, nemecký ovčiak môže byť pre deti skutočne výnimočným a verným priateľom. Nemeckí ovčiaci sú skutočne univerzálnymi psami, ktorí sa dokážu prispôsobiť rôznym situáciám a výzvam. Ich inteligencia a trpezlivosť sú len niektorými z kvalít, ktoré ich robia obľúbenými medzi rodinami. Ale, samozrejme, každý pes je iný a záleží na jeho výchove a tréningu.

Preto, milí čitatelia, ak zvažujete, ktorého psa si do svojej rodiny priviesť, dúfam, že tento príspevok vám poskytne dostatok informácií a dôvodov, prečo by mal byť nemecký ovčiak na vrchole vášho zoznamu. Skvelá kombinácia inteligencie, oddanosti a silného charakteru, robí z tohto plemena ideálnu voľbu pre rodiny s deťmi. 

Ale pamätajte, bez ohľadu na to, ktoré plemeno si vyberiete, vždy venujte dostatok času a energie jeho výchove a tréningu. To je kľúč k vytvoreniu silnej a šťastnej rodinnej väzby medzi vami a vašim novým štvornohým priateľom. 


34 views0 comments
bottom of page